När vattentemperaturen sjunker i slutet av augusti rör sig öringarna tillbaka in mot de landnära grundområdena. Många av de platser som varit omöjliga att fiska på grund av för mycket vegetation sommartid brukar bli fiskbara igen mot slutet av september när den kallare vattentemperaturen och de kortare dagarna gör att vattenväxterna ruttnar ner och öppnar upp de grundare fiskeområdena igen. Fisket brukar bli som bäst om vi får en riktig höststorm några veckor innan säsongsavslutningen som spolar rent bottnarna. De öringarna som gör sig redo för leken i oktober och november får nu en färggladare teckning och hanarna utvecklar en krok på underkäken. Det här är en härlig tid med välmatade havsöringar i toppkondition som nu äter upp sig lite extra inför leken. Vi rekommenderar att ni återutsätter de lekfärdiga fiskarna och väljer de blankare havsöringarna som inte går upp för lek som eventuella matfiskar.
Fiskeplatser
Strömsatta tångbälten och grunda rev där öringen enkelt hittar mat när tidvattnet för med sig räkor, märlor och småfisk är ett exempel på bra fiskeplatser. Öringen rör sig nu närmare bäck- och åutlopp. Att fiska grundområden och branter inom någon kilometer från utloppen är ofta ett bra framgångsrecept.
Många öringar väljer att inte leka och de är fortfarande silverblanka. Vill man främst ha blank fisk väljer man att fiska längre ut, djupbranter och strömsatta landlinjer med pålandsvind är fortfarande heta fiskeplatser ända tills säsongsavslutningen i slutet av september.
Landfisket är bra längs hela Bohuskusten under hösten. Det innebär att ett uppsökande fiske, där man betar av heta områden och byter fiskeplatser tills man får kontakt med fisk, fortfarande en teknik som brukar ge bra utdelning. Öringen har en förmåga att röra sig över stora områden. En vik som fiskar bra en dag kan vara fisktom en annan så det gäller att vara öppen för att byta platser om man vill maximera sina fångstchanser.
Båtfiske
Att fiska från båt eller kajak har ofta stora fördelar då man snabbt kan täcka av stora områden genom att lägga kilometerlånga drifter eller byta sida på en fjord om ena sidan visar sig fiska dåligt. Fjordguiderna fiskar oftast med frontmonterade elmotorer på sina båtar. Det gör att man enkelt kan lägga drifter och navigera i grundområden som kan vara svårtillgängliga med en vanlig båtmotor. En fördel med elmotorer är att de är ett tyst och miljövänligt alternativ som minimerar bränsleåtgången under en fisketur.
Det finns inga turregler i havet men eftersom det är enklare för en båt att byta fiskeområde så är tumregeln att man i möjligaste mån försöker hålla undan för eventuella landsfiskare om man skulle hamna på samma plats.
Beten och flugor med UV-färg
Färger på beten och flugor är oftast inte avgörande men vissa dagar kan det vara ett framgångsrecept att gå mer mot klara vårfärger som orange, chartreuse eller rosa. Fiskar man fluga så är ett bra tips att alltid försöka binda in lite ultravioletta färger i flugorna. De material som är ultravioletta kan man enkelt identifiera med en UV-ficklampa. Den här typen av produkt går att köpa i fiskebutiker som har flugbindningsmaterial. Det finns även havsöringsdrag med UV och det är alltid bra att använda beten med UV-inslag. Det här gäller för både vår, sommar och höst.
Från den 1 oktober inträder fiskeförbud och sen får havsöringen vila fram till säsongspremiären den 1 april.
Vill ni fiska med någon av våra Fjordguider under premiärmånaden är det alltid bra att var tidigt ute med eventuella guidebokningar.